Juttu julkaistu Sotkamo-lehdessä 17.6.2008

Lähes kolme neljästä kuuluu Meriläisiin

Veli-Matti Kilpeläinen

Meriläisten suku on kirjatietojen mukaan vanha ja laajalle levittäytynyt. Meriläisten sukuseura ry kokoontui sukukokoukseen lauantaina Naapurinvaaran Huvikeskukseen. – Käytyäni läpi  Sotkamon rippikirjojen tietoja vuodesta 1841 vuoteen 1875 alkaa näyttää siltä, kun Turunkorvan Meriläisten tytärten jälkeläiset tulevat mukaan, että varmaankin noin 70 prosenttia Sotkamon  väestöstä on sukua keskenään Meriläisten kautta, kertoi sukua aktiivisesti tutkinutRuotsin Enköpingistä sukukokoukseen saapunut Antti Meriläinen. Tieto on saatu selville rippikirjojen pohjalta  ja on teoreettinen mutta ajatustasolla varsin kiinnostava havainto. Sotkamon Turunkorvan Meriläisten suku on 1730-luvulta juurtunut Sotkamoon varsin hyvin. Suvun tietoihin syventynyt  Jyväskylästä kokoukseen tullut Jarmo J. Meriläinen esitteli lauantaina sukututkimuksen vaiheita. – Tieto Heikki Heikinpoika Meriläisen jälkeläisistä kasvaa jatkuvasti tutkimusten edetessä.  Vuonna 1724 syntyneen Heikinpojan Johanneksen jälkeläisistä on viime aikoina saatu myös uutta tietoa.

Kasvanut tieto suvun laajuudesta liittää sukulaisia yhteen. – Viime aikoina on selvinnyt  että kuulumme vaimon suvun kautta Meriläisten sukuhaaraan, vielä 1999 tiedosta ei ollut varmuutta. Olemme mukana toista kertaa ja saimme suvusta valtavasti lisää tietoa, kertoivat Kokkolasta  tilaisuuteen saapuneet Helinä ja Tuomo Lindfors. Kellosta tapahtumaan saapunut Päivi Meriläinen kertoi harrastavansa sukututkimusta. – Sukututkimus on erinomainen harrastus. Sukujen  vaiheita on kiinnostava seurata. Olen selvittänyt myös oman sukuhaarani vaiheita. Mieheni kautta olen mukana Meriläisten sukuseurassa.

Meriläisten sukukokouksessa pohdittiin kirjan  kokoamista suvun tiedoista. – Tietoa suvun vaiheista on karttunut siinä määrin, että kirjan kokoaminen on pian ajankohtaista, kertoi seuran sotkamolainen puheenjohtaja Seppo Meriläinen. Sukuseuran hallitukseen tehtiin muutoksia. Uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin Mirja Suutari ja Pekka Meriläinen. Hallituksen kokoonpanosta jäi pois Arto Okkonen ja Leena Meriläinen. Varsinaisen kokouksen lisäksi lauantaina vietettiin sukujuhlaa. Musiikkiesityksistä vastasivat Reijo Alatalo laulullaan ja Marja Perätalo säestyksellä. Tervehdyssanat lausui Seppo Meriläinen. Juhlaesitelmän piti tutkija, filosofian tohtori Heikki Rytkölä teemalla: Kulttuurien kohtaamisesta Kainuun itärajalla. Rytkölän esitelmä kertoi Kainuun historian alkuvaiheista ja asutuksen  muokkautumisesta sekä alueen vaiherikkaasta historiasta Venäjän ja Ruotsin välimaastossa.

Meriläisten sukuseura ry on perustettu marraskuussa vuonna 1998. Ensimmäisen sukukokouksen seura piti Sotkamossa vuonna 1999. Lauantaina pidetty sukukokous oli järjestyksessään neljäs. Korvanniemellä 1847 syntynyt kirjailija Heikki Meriläinen kuuluu myös Sotkamon Turunkorvan Meriläisten sukuhaaraan. Heikki Meriläinen tunnetaan Naapurinvaaran koulun perustajana kirjailijana ja aikansa yhteiskunnallisena vaikuttajana. Graafikko Elsa Sysserin kansankirjailijasta  taiteilema pronssinen patsas sijaitsee Sotkamon kirjastossa. Patsas paljastettiin vuonna 2002 Meriläisten toisen sukukokouksen yhteydessä.